Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Маринков: Европа иска силен лидер в Турция

Турция преживя най-драматичните си дни от редовните парламентарни избори през юни до сегашните избори, каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН. Според него всички външни фактори са доволни от това развитие на ситуацията и е очевидно, че Европа предпочита да има за партньор силен лидер с ясно очертано парламентарно мнозинство. По думите му, оттук нататък срещу България ще стои един изключително силен, опитен и със сериозни военни, икономически и геополитически възможности партньор. Партията на справедливостта и развитието стабилизира положението си, губещи са крайните националисти, добави Бойко Маринков.

В анализа си той посочи, че Турция е ангажирана в два изключително тежки процеса, които влияят и върху националната сигурност на България – бежанската вълна и сирийската криза - и в двата Турция участва като геополитически фактор.

След атентата в Анкара Партията на справедливостта и развитието взе психологическо предимство и с целия полицейски натиск доведе до шокиращия и за тях включително резултат от  49.4 процента и 317 депутати../.../ Процесът в Турция е по-сложен от бяло-черното, светската и ислямската държава…Турция не е нито Иран, нито Саудитска Арабия, посочи Маринков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна