Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Подготвяме закон за социалната икономика

Снимка: БГНЕС
Закон за социалната икономика подготвя Министерството на труда и социалната политика, обяви във Видин вицепремиерът Ивайло Калфин. Заедно с представители на структури към социалното министерство и Областния кооперативен съюз той обсъди мерки за преодоляване на безработицата и привличане на инвестиции в един от най-бедните региони в Европа, с най-застаряващо население в България.

Според министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин е нужна помощ от държавата, за да не стане обезлюдяването на региона причина за отлив на инвеститори:

Това, което е много опасно, е, обезлюдяването на Видин да не доведе до една такава степен, в която инвеститорите няма да идват заради липса на кадри. Да се завъртим в един затворен кръг,  в който, понеже няма инвеститори и няма икономика, хората бягат, а пък работодателите не идват, защото няма подготвени кадри.

На възрастните и хората с увреждания ще помогне подготвяният законопроект за социална икономика. За разлика от други европейски държави в България няма дефиниция на това понятие, отбеляза вицепремиерът:

По принцип, като идея, това са предприятия, дейности, в които печалбата не се разпределя, а се инвестира, така че да достигне до хора, които са по-застрашени -  възрастни хора, самотни, хора с увреждания.

Министър Калфин призова да продължи програмата с доставка на храни в малките, отдалечени селища, която досега е изпълнявана от Централния кооперативен съюз. Дейността е субсидирана от държавата и за нея са заложени средства в бюджета, но не са отпуснати. Ако не се възобнови, много селища ще останат без стоки от първа необходимост, отбеляза вицепремиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна