Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащатници с обвинения към Гърция за бежанците

"Амнести интернешънъл" с обвинение срещу Гърция и Европа за жертвите в Егейско море. Констатирали са неподходящи условия и слаба организация по настаняването на бежанците. Гърция отказва да премахне оградата по границата с Турция.
Правозащитни организации обвиняват Гърция и Европейския съюз в бездействие и липса на политическа воля по отношение на бежанците. Директорът на гръцкия клон на организацията заяви пред медиите, че от началото на годината над 450 мигранти са загинали или изчезнали в Егейско море в опит да достигнат гръцките острови. Много от тях са деца.
Антирасистки организации от Солун организираха протести на гръцко-турската граница с искане за премахване на оградата на сухопътната граница. Предлагат мигрантите да се допускат да навлизат в Гърция по суша, за да се избегнат инцидентите по море.
В отговор заместник-министърът по защита на гражданите Никос Тоскас заяви, че премахването на оградата няма да спре мигрантите в Егейско море, нито ще намали инцидентите. Насочването на бежанците и обработката на данните трябва да става още в Турция, както предложи Европейският съюз. Според гръцките власти това е начинът да се прекрати влизането през Егейско море.
Митрополитът на Лесбос Яковос заяви, че нямат вече място да погребват жертвите.
Премиерът Ципрас пое инициатива за посещение в Анкара, за да води преговори с турското правителство по овладяване на бежанската криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна