Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Ситуацията в БСП е драматична

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Не бива да се омаловажава резултата за БСП в тези избори, защото ситуацията в партията е драматична, каза в интервю за предаването "12+3" по "Хоризонт" Кристиан Вигенин от БСП:

Тенденцията е много негативна и трябва да си даваме сметка, че нищо от стандартните решения, послания и мерки, които „въртим“ от избори на избори, няма да помогнат. Нуждаем се от нещо радикално различно. Ако тази тенденция продължи, вече няма да има никакво значение кой е председател на партията.

Вигенин подчерта, че общополитическата ситуация има отношение към резултата на БСП, но повечето проблеми са вътрешнопартийни. Според него БСП има нужда от рязка, качествена промяна в ръководството и в центъра, и по места, защото кадровият ресурс вече е на санитарния минимум. Кристиян Вигенин добави, че трябва да се инвестира в привличане на млади хора за реализация на новото ляво:

До такава степен сме свити като влияние и партия, че продължаването на разприте, разчистването на сметки – ако продължим в този дух, каузата е загубена...

Жестът с оставката на изпълнителното бюро има морална стойност, каза още Вигенин и допълни:

Ако този начин на правене на избори трайно се настани в България, това означава че в България демокрацията си е отишла… Демокрацията, такава каквато искахме преди 25 години, вече е под заплаха.

Кристиан Вигенин изрази мнение, че теоретично явяването с единен ляв кандидат за президент е постижимо, но много трудно АБВ може да има претенциите да бъде модерната лява партия на България заради участието й в дясно правителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна