Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: Не съм оптимист за реформата в МВР

Досега нито едно правителство не се е осмелявало да направи реформата в МВР и затова сме на този хал, не съм оптимист - това мнение изрази в предаването "Нещо повече" Георги Ангелов, старши икономист от Институт „Отворено общество“. Според Ангелов основният въпрос е къде трябва да се насочат ресурсите:

Трябва да се върви към рационализиране на бюджета на МВР, така че да се насочат към най-важните приоритети повече пари, а не да се разпиляват и да се дават на всички едни и същи привилегии, при положение, че не всички имат еднакъв принос в системата.

МВР е една от онези нереформирани системи, в които се "наливат" много пари, но които не произвеждат резултат, допълни анализаторът и подчерта, че в МВР има твърде голяма бюрокрация, а служители, които не са полицаи, също ползват социалните придобивки. Георги Ангелов добави, че в момента практически всички пари отиват за заплати и няма средства за издръжка, инвестиции в техника и дори за бензин. По думите му, реално с 20-те заплати се възнаграждават не служителите, които работят в министерството, а онези, които го напускат:

Има насочване на ресурс не към постигане на резултат, а към самоцелни привилегии…

Повече за позицията на Георги Ангелов - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени