Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преводачът Александър Богданов: ДАБ ни дължи 200 хил. лева за заплати за 2014 година

Зл. Александров: Няма законови основания да платим средства със стара дата, но ще направим всичко възможно да уредим въпроса

Снимка: БГНЕС

Преводачи към Държавната агенция за бежанците планират да изпратят протестна нота до държавните институции, защото не са им изплатени около 200 хил. лева под формата на заплати за осъществена преводаческа дейност за 2014 година.


Проблемът започна в началото на 2014 година, когато нашите договори изтекоха. Ние сме на граждански договори с ДАБ. Тъй като нямаше нова процедура, бяхме помолени да продължим да работим, защото имаше наплив на бежанци с обещанието, че твърдо ще бъдат заплатени нашите възнаграждения и законно уредени в договори. Не допуснахме, че една държавна институция няма да намери начин да уреди този проблем. В средата на 2014-а подписахме един договор,  по който имаше една ограничена сума, която ние получавахме, но после възнагражденията секнаха. След това не можахме да се свържем с ръководството Агенцията. Те трябваше да ни уведомят, че този договор е прекратен, а се възползваха от труда ни края на годината. Преди около месец разбрахме, че няма да получим парите си и трябва да съдим Агенцията. Това каза в предаването “Хоризонт до обед“ Александър Богданов.

Няма законови основания да платим средства със стара дата. Ще се направи обаче всичко възможно средствата да бъдат изплатени, заяви главният секретар на ДАБ Златко Александров. Той беше категоричен, че въпросът не трябва да се решава в съда:

Продължаваме да търсим решение на този въпрос и в момента се прави обстойна финансова и административна проверка по установяване на задълженията ни към преводачите. След нея ще имаме визия колко е конкретната сума и ще продължим да търсим начини. На срещите с колегите преводачи съм казвал, че натрупаните задължения са за стар период и ние нямаме законово основание да изхарчим в настоящия период средства за това. Търсим други начини и Агенцията прави всичко възможно. Той допълни, че се очаква стойността на задълженията да бъдат изчислени до седмица.

Богданов коментира, че в края на 2014-а Агенцията е върнала 1,1 млн. лева в бюджета. Затова той не разбира защо не е имало начин да се плати на преводачите. Александров обясни, че средства към държавния бюджет не са били върнати.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!