Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на моряците блокираха хиляди бежанци по гръцките острови

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвърти ден продължава стачката на докери и моряци в Гърция. Затворени са всички пристанища. Хиляди бежанци са блокирани на островите, защото не се движат и фериботите, които ги транспортират до Пирея. Председателят на Европарламента Мартин Шулц е на остров Лесбос за среща с мигрантите.
Синдикатът на пристанищните работници заседава, за да реши за продължаване на протестите. Няма да допуснем приватизация на пристанищата, които са от стратегическо значение, заявиха стачниците.
Над 15 хиляди бежанци останаха на пристанищата в Лесбос, Кос и Лерос. Много от тях нощуват на самото пристанище, защото няма къде да бъдат настанени. В памет на жертвите от последния инцидент в Лесбос на острова е обявен тридневен траур с черни знамена.

В тази обстановка днес премиерът Ципрас и председателят на Европарламента Мартин Шулс са на остров Лесбос, за да се запознаят отблизо с проблемите както на мигрантите, така и на гръцките сили по охрана на морската граница.

Коментари на експерти по сигурност в гръцките медии подчертават, че зад бежанската вълна стои „добре организирана мрежа за трафик на хора“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна