Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Един завет за пътеките на паметта

БНР Новини
Соня Пенкова
Снимка: Кирчо Стоичков
Кой е първият водолаз в Българската армия? А кой е композиторът, написал музиката на бойния марш "Един завет", по стихотворението на Иван Йончев „Завета на дедите”? Помним ли днес тези имена? Едва 100 години са изминали от Първата Световна война и малко повече - 130г. след Сръбско-българската война през 1885 г.. Странно, колко далечно ни изглеждат не само като факти, но и като емоция. Уви, все по-малко обръщаме внимание на фамилните истории, но ако поразровим из тях, със сигурност ще открием името на някой прадядо, участник в събитията. Дори тогава да е учил в странство или е имал работа извън България, той непременно се е връщал, за да защитава Родината, бащиния дом, любимите хора, заради нас - бъдещите потомци...

Какви прояви днес в Националния военноисторически музей ни припомнят за тези драматични моменти от българската историята? - Войните могат да са с различно лице, особено когато минават през светоусещането на картините и писмата от фронта. За участието и ролята на българските художници във войните разказва доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

Наричат Архангелов ден "мъжка Задушница". Според вярванията, на Архангел Михаил са отредени много функции, включително да закриля хората на дълга. . Името в превод означава "Кой е като Господ?". Има го в различни нюанси: в християнството, на иврит. Среща се дори в Корана, като Микал. Ще го откриете по целия свят : Михаил, Михаел, Мигел, Микеле, Мишел, Майкъл. На фински е Мика, на гръцки Михалис. Има го още в сръбски, румънски, келтски, шотландски, каталонски, шведски, датски, норвежки, даже на корейски..

На унгарски е Михай. Кога, обаче, в Унгария е денят за почит към светеца? И още за културните кръстопътища и възможностите да опознаем други култури, разказва Лиана Петрова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.