Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грегъри Клийс: Програмата за количествени улеснения на ЕЦБ ще продължи

| обновено на 07.11.15 в 12:13

Европейската централна банка /ЕЦБ/ трябва да продължи програмата за количествени улеснения най-малко с една година, заяви в интервю за "Хоризонт" икономистът Грегъри Клийс. По думите му, благодарение на програмата са се подобрили показателите на европейската икономика:

Вече има видими ефекти от програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. Пример за това е инфлацията. Тя вече се възстановява, ако изключим някои от стоките, като горивата и храните, при които има чести ценови колебания. Кредитирането се подобрява. Преди беше отрицателно, а сега вече е на положителна територия. Лихвите са ниски и това се отразява добре на финансовото състояние на компаниите и домакинствата. Ето защо програмата на количествените улеснения вече дава резултати. Тя ще продължи със сигурност до септември 2016-та година, но аз смятам, че трябва да бъде продължена толкова дълго, колкото е необходимо, за да може европейската икономика да стъпи на краката си.

Според експерта, растежът на брутния вътрешен продукт в Европа все още е много слаб, възстановяването на икономиката е изключително крехко, а инфлацията е на най-ниските си нива от няколко години насам.

На въпрос кога трябва да започне увеличаването на лихвените проценти от централните банки, като се има предвид не само Европейската централна банка, но и английската и Федералният резерв, Грегъри Клийс отговори:

Мисля, че ситуацията при тези три банки е много различна. При Федералния резерв и Английската централна банка моментът за увеличаване на лихвите ще дойде много по-скоро, отколкото при Европейската централна банка. Причината е, че икономиките на двете страни са в много по-добра ситуация, отколкото тази на еврозоната. Въпреки това смятам, че не може да говориме за увеличаване на лихвите веднага, защото има допълнителни глобални рискове - например, случващото се в китайската икономика. Може би обаче догодина ще бъде точното време за увеличаването им. За еврозоната обаче това няма да се случи толкова скоро.

Още акценти от интервюто - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна