Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Митев: Корупцията на всички нива роди румънското недоволство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основното искане в Румъния е за прочистване на политическата класа. В основата на протестите е недоволството от повсеместната корупция на всички нива - това мнение застъпи в предаването "Събота 150" Владимир Митев, журналист, създател на блога за отношенията България-Румъния "Мостът на приятелството" по повод протестите в Букурещ и други големи румънски градове:

Демонстрантите са млади хора. Има доста гимназисти, както и образовани младежи, с добри професии, градски жители. Обявяват се против всички партии. Но чувстват най-вече Социалдемократическата партия на Виктор Понта като своя антитеза в румънската политика. Наричат я „най-голямата мафия“. Смята се, че тази партия е наследила в най-голяма степен клиентелистките мрежи на бившите тайни служби от времето на комунизма.

На въпрос може ли да се каже, че в някаква степен хората са уморени от мудните действия на досегашната власт в определени сектори, Митев отговори, че дефицитите на досегашните управляващи в очите на младите хора са в сферата на морала:

Всъщност при управлението на Виктор Понта Румъния е сред лидерите в Европа по икономически растеж - той е бил 4,1% от БВП през 2014 година. Кабинетът предприе някои действия, достойни за адмирации. Например намали ДДС за храните и неалкохолните напитки от 24% на 9%. Тази мярка повиши потреблението им. Беше също насърчено местното производство на тези продукти в Румъния за сметка на вносителите им от съседни страни. Дефицитите на Понта и неговите съпартийци в очите на младите хора са другаде - в областта на морала. Премиерът бе обвинен от антикорупционната прокуратура DNA в изготвяне на документи с невярно съдържание, съучастие при укриване на данъци и пране на пари. И когато се оттегли от ръководството на партията, бе заменен от Ливиу Драгня, който също не е чист. Драгня бе осъден условно на първа инстанция за намесата си в качеството си на генерален секретар на социалдемократите при провеждането на референдума за или против свалянето от власт на бившия президент Траян Бъсеску през 2012 г.

Цялото интервю с Владимир Митев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна