Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите учители по география: Децата трябва да различават Девин и Девня

| обновено на 09.11.15 в 17:08
Снимка: БГНЕС

Намаляването на часовете по география няма да доведе до намаляване на обема на учебния материал, каза в репортаж за предаването "Нещо повече" Иво Райнов, председател на Ловешката местна структура на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, която организира националния символичен протест на учителите по география. С протестни лентички на реверите си днес учителите по география протестират символично и така изразяват недоволството си от новите учебните планове, предлагани от Министерството на образованието, които според протестиращите за пореден път необосновано намаляват часовете по география.

Райнов припомни, че преди време е бил намален общият годишен хорариум и добави, че с един час седмично не може да се води нормален учебен процес. Според преподавателя, така в обучението на децата ще останат доста бели петна, а в малките класове се преструктурира материал, който не може да бъде взет за предвидените часове.

Географите настояват за два часа география седмично, а в горния курс да се запази досегашния брой на часовете.

Не бихме реагирали така, ако не ставаше въпрос за дисциплина, която има светогледно значение по отношение на България и света, допълни Райнов.

По-рано днес в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" темата коментира и доц. Марин Русев – председател на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти:

Ние смятаме, че като членове на Европейския съюз, регионалният подход и регионалният принцип изисква децата ни да правят разлика между Девин и Девня и да не търсят Малко Търново близо до Велико Търново, коментира в предаването „Преди всички“ 

Според доц. Русев в плановете на просветното ведомство географията се неглижира:

В цялостното обучение от 5-и до 12-и клас съотношението история/география е приблизително 63 на 37. Ние смятаме, че историята е изключително важна, но смятаме, че проблемите в нашето общество заслужават да се обърне внимание на географията, на това, което е предизвикателството на съвременния ден. Няма друг училищен предмет, който по-добре да разказва съвремието и проблемите ни.

Доц. Русев заяви, че целта на символичният протест е да покаже, че учителите по география съществуват, но през последното десетилетие са принудени да се съгласяват с решения, създадени изкуствено по кабинетите.

Цялото интервю с доц. Марин Русев и позицията на Иво Райнов можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени