Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 души постарадаха при трамвайна катастрофа в столицата

| обновено на 09.11.15 в 18:24
Снимка: Николай Христов

14 души пострадаха леко при трамвайна катастрофа в София, 7 от тях са откарани в болница „Пирогов“, една жена е откарана във ВМА-София. Сред пострадалите няма такива с опасност за живота или пък с по-тежки наранявания. Очевидци разказаха пред „Хоризонт", че ударът между двата трамвая е бил изключително силен и част от пътниците са паднали на земята. 

36-годишна бременна жена е била ранена при катастрофата. Настанена е за 48 часа в Реанимацията на Майчин дом, съобщиха от болницата. Жената е в 7-ия месец и е постъпила с рана на бедрото, охлузвания и след удар в корема. След прегледи при гинеколог, невролог и хирург тя е оставена за наблюдение. Няма опасност за живота на бебето.

11 от пострадалите са прегледани в "Пирогов" и са освободени, съобщи диреккторът на пресцентъра на болницата Мария Порайзова:
Всичките минаха през подробни прегледи и изследвания в Спешното отделение на "Пирогов". Най-младият пациент е на 18 години, най-възрастният - на 67. Като цяло повечето имат контузии и фрактури в областта на лицето и главата. Всичките са освободени да си ходят в къщи. Никой от тях не се налага да остава за лечение в болницата. 

Два трамвая, движещи се по линия 6 и линия 7, са се ударили на пресечката на булевардите "Христо Ботев" и "Сливница", недалеч от Втора градска болница. Трамваите са се движили в посока центъра. Тенчо Тенев обясни, че причината за катастрофата е несъобразената скорост на ватманката на трамвай номер 6, който е ударил спрелия на спирката трамвай, движещ се по линия 7.

Старите български трамваи са тежки, над 30 тона са, и спирачният път е над 30 метра, така че дистанцията, когато не се спазва, винаги има опасност от такива пътно-транспортни произшествия. Искам да кажа, че всяка сутрин, точно в този сезон и точно поради тези причини всички ватмани се инструктират допълнително точно за хлъзгав път, в пътния лист се слага един печат, на който с големи букви пише: "Внимание хлъзгав път!". Вината, по наше мнение, на "Столичен електротранспорт", за това ПТП е изцяло във водача на този трамвай с номер 6. Тя е участвала във всички инструктажи, и подписала се е, запознала се е със съдържанието, тя е опитен водач, има 23 години стаж като ватман, така че произшествието, което е допуснала, е недопустимо. При положение, че има големи материални щети, които са над 5 000 лева и практически старият трамвай не се знае дали ще бъде изгодно да бъде ремонтиран изобщо и освен това има и пострадали при пътнотранспортното произшествие. Тя ще бъде освободена от работа.

Ватманката Соня Костадинова ще бъде уволнена, каза пред "Хоризонт" заместник-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев.

Екипи на Столична община са успели да изтеглят единия трамвай и по този начин са освободили част от трамвайната линия.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна