Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Охраната на обществения ред трябва да бъде основната функция на МВР

МВР трябва да прави политики в областта на сигурността, а всички важни служби, пряко свързани с тази политики, трябва да останат като изпълнителни агенции, но отделени от ведомството

МВР
Снимка: БГНЕС

МВР трябва да прави политики в областта на сигурността, а всички важни служби, пряко свързани с тази политики, трябва да останат като изпълнителни агенции, но отделени от ведомството. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов.

Според него охраната на обществения ред е основната функция на МВР и това трябва да стане центърът на МВР. Останалото от структурата на ведомството трябва да се изчисти. Ако това се случи, това би било радикална реформа и обясни:

Социалните придобивки в МВР са част от договорения пакет от години и не може да бъде съкращаван така директно. Тук не става дума за някакви големи средства, макар и погледнати в перспектива на 10-15 години напред.

Бюджет на МВР е около 1,1 млрд. за следващата година и съкращаването на годишна база с около 25 млн.е незначително, заяви още той:

Ако става дума за едно съкращение, в което във ведомството ще останат около 25 млн., не е значителна сума от гледна точка на големия проблем. Необходимо е преструктуриране и изграждане на една ефективна полицейска институция. Рискът, който правителството пое, не заради структурните промени, аз не знам защо се случи.

Титаничността в обема на МВР затормозява основната функция, около която трябва да се построи това министерство, която е полицейската функция. МВР трябва да се мисли преди всичко функционално по отношение на охраната на обществения ред.

Целия разговор на Силвия Великова със Стефан Попов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна