Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата все още няма готовност да одобри транша от помощта за Гърция въпреки отбелязания напредък

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви в понеделник вечерта, че Гърция е отбелязала голям напредък относно новата тригодишна спасителна програма и по-специално по въпроса за рекапитализация на банки в страната, но подчерта, че все още има доста работа за вършене, преди да бъде предоставен пълният размер на договорените заеми.

Еврогрупата призовава гръцките власти да финализират необходимите мерки за финансовия сектор с течение на настоящата седмица, както и законодателството, договорено в рамките на първия набор от ключови мерки. Това ще отключи изплащането на 2 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност (ESM) и прехвърляне на средствата, необходими за рекапитализация на гръцкия банков сектор, посочват финансовите министри от еврозоната в свое изявление след края на срещата в понеделник.

Дейселблум допълни, че работната Еврогрупа, която подготвя дневния ред на заседанията на министрите, ще се срещне през следващата седмица, за да направи оценка на състоянието на текущата финансова помощ за Гърция, като той се надява, че отпускането на средствата може да стане сравнително скоро.

Сумата от 10 млрд. евро беше предварително пусната по сметка на фонда ESM и тези средства ще могат да се прехвърлят към Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF) едва след като са изпълнени договорените условия. Финансовите министри предоставиха мандат на работната група на Еврогрупата (EuroWorking Group) за оценка на изпълнението на посочените по-горе мерки не по-късно от началото на седмицата, се отбелязва в снощното изявление на Еврогрупата.

Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг, който също присъства на пресконференцията в Брюксел, заяви, че Гърция може да получи планираните средства само след като властите в Атина изпълнят етапните програми и завършат предварителните действия, договорени през юли 2015 година в новия тригодишен спасителен план.

Той обаче добави, че предвид факта, че процесът на рекапитализация на гръцките банки върви по-гладко от очакваното и ще изисква по-малко от първоначално заделените 25 млрд. евро, цялостна програма за оздравяване на Гърция вероятно ще бъде в по-малък размер от досегашната нейна оценка за около 86 млрд. евро.

Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси от своя страна подчерта, че много от основните етапи в договорената програма са били изпълнени, но призова за намиране на решение на въпросите, свързани със законите за просрочване на жилищните ипотеки в Гърция и с необслужвани кредити в банковия сектор на страната, които са ключови елементи от спасителната програма, договорена през юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени