Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания връща българските зеленчуци на трапезата

Снимка: Радио ВИДИН

От Сдружение "Хора и природа" се опитахме в сътрудничество с Център по генетични ресурси на Норвежкия институт по геоикономика да опитаме да намерим пътя назад към нашите родни зеленчуци, ползвайки норвежкия опит. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Маргарита Каишева от Сдружение "Хора и природа", което работи върху кампания за връщане на българските зеленчуци на нашата трапеза.

За България е много лесно да работи в тази посока – първо, защото ние имаме все още съхранени традиции в традиционното зеленчукопроизводство, такова, което е свързано с културните ни традиции, със зеленчуци, които имат регионален и местен характер и стари сортове, които правят страната ни богата на агро- и биоразнообразие като възможности. Това е ценността на България, която вече е загубена в редица други страни.

Според Каишева е необходим директен контакт и работа между генетичните банки, държавата като законодател и разработващ политиките в селското стопанство, и малките фермери:

Защото малките фермери са тези, които съхраняват биоразнообразието.

Провокира ни също възможността малките фермери да разберат как да търсят правата си на достъп до генетични ресурси, защото те имат това право.

Целта на проекта е да създаде липсващата в момента връзка между институциите и малките фермери: 

За да можем да вдигнем ролята на малките фермери и да им дадем смелост да настояват, да търсят и да се самоорганизират, защото в България няма работеща институция на зеленчукопроизводителите, която да има влияние върху процеса на вземане на решения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна