Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Спазихме процедурата за връчване на държавни отличия

| обновено на 11.11.15 в 14:09
Снимка: БГНЕС
При удостояването на Вселенския патриарх с орден "Стара планина" е спазена процедурата за връчване на такива отличия, заяви президента Росен Плевнелиев. По думите му указът е по предложение на външното министерство, съгласувано с БАН.

Предложението идва от Министерството на външните работи, защото става дума за награждаване на чужд гражданин, каза още Плевнелиев, като обясни, че когато става въпрос за награди на български граждани, тогава предложението идва по линия на Министерския съвет.


Такъв е случаят и с връчването на орден "Стара планина“ на Вселенския патриарх, което става по предложение на Министерството на външните работи. Повече от ясно е, че не беше нито мястото, нито начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя, отдавна известна на българската държавност, претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломация и в рамките на двустранните отношения на България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на поколения български политици и  дипломати, според мен, и  отдавна решен. Това е моята ясна оценка. Когато се връчва едно висше държавно отличие, това е знак на висша дипломация, уважение и поглед назад как той е свършил и помогнал на България. Ние няма как да очакваме какво той ще каже или изрази като претенция в своята реч. Определено обаче бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа на Българската православна църква в миналото по предложение на Министерството на външните работи.



Държавният глава намира за неуместно искането на Вселенския патриарх Вартоломей за връщане на църковни паметници именно по време на церемонията в президентството. Той все пак уточни, че няма как да е знаел предварително, че в рамките на церемонията Вселенският патриарх ще постави именно този въпрос.

Що се отнася до гръцките претенции, разговори за тях вървят от години по дипломатически път. Това ще продължи да се случва и занапред, заяви Росев Плевнелиев. Той допълни, че би поощрил именно в рамките на тези преговори да бъдат поставени и български претенции за връщане на светини, каквито са костите на цар Самуил.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна