Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в 270 града на САЩ за повишение на минималното заплащане

Минимално заплащане от 15 долара на час и по-добър живот. Това са настояванията на  работниците от веригите за бързо хранене в САЩ и други нископлатени професии, които излязоха на протести в 270 града.                     

Протестите заляха  Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго и още големи и по-малки градове в различни щати на Америка.  Организирани са от национално движение и обхващат 270 града,  а някои ги определят като най-голямата стачка на работниците с най-ниско заплащане до сега.

Според стачкуващите, компаниите правят милиарди долари печалби на гърба на работниците, а те живеят на прага на бедността. Много от хората са принудени да работят и втора работа, за да се прехранват. 

Протестиращ работник  разказва, че когато вдигнали заплатата му от 9 на 10 долара на час, работодателите намалили работните му часове. Затова друго искане на работниците е гарантиране на пълно работно време и най-малко шест платени болнични дни годишно.

Противниците на увеличенията на заплатите, включително и много бизнес групи, твърдят, че повишението на  минималното заплащане ще принуди компаниите да уволняват работници или да повишат цените на стоките и услугите, за да се покрият нарасналите разходи.           

Засега минимално заплащане от 15 долара на час има в Лос Анджелис, в Чикаго е 10 долара на час,  но на федерално ниво мин. заплащане е едва $ 7,25.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна