Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози организираха протест заради изсичането на 20 декара на Витоша

| обновено на 11.11.15 в 21:08

Над хиляда души се включиха в протеста срещу незаконни строежи в Националния парк Пирин и Природен парк Витоша. Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий, премина по централните софийски улици и завърши пред Министерския съвет.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди, че разораването с тежка техника на 20 декара млада гора в природен парк Витоша е опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа "Алеко". Подобно нарушение е прецедент на европейско ниво и  заради това държавата е застрашена от бърза наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Проверка на природозащитниците показва, че най-вероятно става дума за незаконно изграждане на една от пистите от подробния устройствен план на нова ски зона "Алеко". Този план беше предложен на обществено обсъждане от "Витоша ски" АД през 2009 година. Фирмата държи почти всички лифтове и влекове на Витоша. Планът беше спрян от Министерството на околната среда и водите през 2011 година в изпълнение на две решения на Върховния административен съд, защото нарушава българското и европейското законодателство. Сметката показа, че ще бъдат изсечени над 33 хиляди дървета и унищожени над 170 декара морени. Срещу плана се обявиха и ски учители.


На 9 ноември тази година при проверка на горските и други държавни служители, на която са присъствали природозащитници и представители на "Витоша ски", стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в природния парк в последните дни.

От фирма "Витоша ски" обявиха, че нямат нищо общо с действията в природен парк Витоша и за тях е непонятно защо държавните институции са се забавили толкова дълго с обвяването на истината. От фирмата посочват, че Регионалната инспекция по околна среда е съгласувала действията в планината и Държавното горско стопанство е подписало договор за това.

Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът - заради корояда-топограф, Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие, изтъкват още в писмото от компанията.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени