Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авангарден арабски ембиънт на кинофестивала Sofia MENAR

БНР Новини
Jerusalem In My Heart
Снимка: Constellation Records

Фестивалът за кино от Близкия Изток и Северна Африка Sofia MENAR  ще ви зарадва с един невероятен двоен концерт като подгрявка за 8-ото си издание, което ще се проведе от 14 до 31 януари 2016 година. Датата е 15 ноември, неделя, часът – 20:00, а мястото – Чешкият център на „Раковски” 100. Музикална селекция е на радио фестивала Alarma Punk Jazz, като може би се досещате. А ето и кои са главните герои...

Jerusalem In My Heart  е аудио-визуален лайв ембиънт проект на живеещия в Монреал, Канада, ливански музикант и музикален продуцент Радуан Гази Мумнех. Музиката на Радуан черпи вдъхновение както от арабската фолклорна традиция, така и от съвременния градски ъндърграунд (включително касетки със записи на световно неизвестни сирийски и ливански певци и инструменталисти, предавани от ръка на ръка сред бежанските общности, оформили се в следствие на минали, настоящи и бъдещи войни). Всичко това, съчетано с психеделични видео-прожекции (дело на Шарл-Андре Кодер), понякога на два, три или повече екрана, разположени под различни ъгли, както и със сюрреалистични текстове, чийто генезис носи една особена тайнственост, макар преводите на песните да ги има на сайта на Jerusalem In My Heart.

Снимка

Като Jerusalem In My Heart Радуан Гази Мумнех има три издадени албума – Mo7it Al-Mo7it (2013) за Constellation (лейбъла, който самият той управлява), Suuns Аnd Jerusalem In My Heart (2015), заедно с приятелите си от монреалската инди/краут-рок/психеделик банда Suuns (за лейбъла Secretly Canadian), и съвсем новия - If He Dies, If If If If If If (2015) – отново за Constellation. В този последен албум могат да се чуят всякакви експерименти, а преливането от мелодична арабска музика в бял шум сякаш е най-естественото нещо на света. Има и песен, вдъхновена от и посветена на легендарния кюрдски бард Шиван Первер. А в последната песен от албума участва и Алекси Пери (която през 2010-2011 г. участва два пъти на Alarma Punk Jazz с предишната си група Handsome Furs).


СнимкаВечерта ще бъде открита от проекта Splendor And Misery, една от свежите нови формации на българската ъндърграунд сцена, на границата между минималистичния синт-поп, пост-пънка и звука на тамбурата. Splendor Аnd Misery е проект, който съчетава електронно изработен звук с акустична тамбура и вокали. Стилът на проекта може да се определи най-общо като експериментален, без предзададени определения. Splendor Аnd Misery са Анджела Родел (вокали, тамбура, синтезатор, програмиране) и Виктор Тодоров (вокали, синтезатор, програмиране). Гост музикант на групата е Константин Кучев (цигулка). Групата се готви да издаде своя първи албум под заглавие Irrational Excavations.
 Билети на символична цена можете да закупите предварително в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim, a двама от присъствалите на този ранен ноемврийски концерт ще спечелят двоен билет за избран от тях филм от програмата на Sofia MENAR през януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени