Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия поставя на дневен ред проблемите на хората с психични разстройства

Центърът за защита правата в здравеопазването организира семинар-разговор "Открито за психичните разстройства". По темата "Ринг свободен – съучастници ли са медиите в стигматизирането на хората с психични разстройства" ще дискутират медицински специалисти, представители на медиите и неправителствени организации.

Ппредседателят на Центъра за защита правата в здравеопзването д-р Стойчо Кацаров каза в предаването "Преди всички", че малко с лека ръка се коментират случаите, в които има участник с психично разстройство:

Тук не става въпрос само за медиите. Като общество, сме готови да припишем всичко на наличието на психично разстройство, а това далеч невинаги е така. /.../ Това е начин по-лесно да си обясним нещата, а и такъв тон, като че ли се задава. Казва се "той е с психично разстройство" и това вече обяснява всичко.

Според д-р Кацаров недостойното отношение към хората с психични разстойства у нас се дължи на манталитета ни като общество и бавен достъп до модерните разбирания. Причина са и недобрата организация на психичната помощ, ниското заплащане, липсата на комплексна грижа за хората с такива разстройства.

Той каза, че целта на днешната дискусия е проблемът да се постави като такъв:

Едно нещо буди страх у хората, когато не е добре обяснено, когато не е познато и не го разбират. Дори един разговор, който да обясни същността на психичните заболявания, би бил много важна крачка в съвременното разбиране на този проблем.

Един пример за неразбиране на проблемите на хората с психични разстройства е съдбата на Петя Бакалова от Кърджали, която е под пълно запрещение. Преди месеци нейни роднини установяват, че живее в непоносимо мизерни, унизителни условия. Предприемайки стъпки да променят това ѝ положение, те се сблъскват със стената на институциите в лицето на органа по настойничество, в случая кметството в Кърджали.

Няма никаква яснота какво се случва с пенсията на Петя, какво се е случило с имот, който нейната настойничка е продала. Установи се, че тя не ползва социални услуги, нещо, което е от ключово значение за нейното състояние, никаква социална рехабилитация, никаква психологическа подкрепа. Тя е напълно изолирана, което води до още по-тежко влошаване на нейното състояние, обясни адвокат Анета Генова.

По случая са сезирани Комисията за защита от дискриманиция и омбудсманът на Кърджали.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна