Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: В бюджета няма пари за енергийно бедните

Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че в бюджета няма пари за енергийно бедните, те не са заложени никъде, едва ли ще бъдат заложени и в актуализацията на бюджета, защото става дума за сериозни суми, с които енергийно бедните хора могат да бъдат реално подпомогнати. Това мнение изказа пред "Хоризонт" Еленко Божков, енергиен експерт, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 
 

Запитан дали либерализацията на пазара на електроенергия и стартирането на Българската независима енергийна борса през декември ще доведе до трусове в ценообразуването, Еленко Божков каза, че опасността от рязко скачане на цените идва не толкова заради стартирането на борсата, а защото не се търсят начини да се предоговорят или прекратяват договорите с двете американски централи, както и на дългосрочните договори с ВЕИ-тата (централи, работещи с възобновяеми енергийни източници – бел. ред.)

Еленко Божков отбеляза, че средствата, които трябва да се отделят за американските централи, ще натежат като воденичен камък върху цените, които ще се определят от свободния пазар, а това според експерта ще възпрепятства работата на борсата:

Дали ще заработи енергийната борса или не – това няма да реши проблема с цените за крайния потребител, т.е. да се очаква някаква нормална цена за дребния битов потребител.

Според енергийния експерт все повече от играчите на пазара – бизнес, профсъюзи и някои парламентаристи – вече са узрели за това, че задължително трябва да се прекратят договорите с американските централи и с ВЕИ-тата, или да се предоговорят така, че "да се вземе глътка въздух":

Управляващите нямат воля за това и как да имат, като срещу тях се изправя Родерик Мур от екрана на телевизора и им чете "конско" за това колко лошо щяло да стане, ако се прекратят договорите. В същото време имаме примера на Унгария и Полша, където има над осем такива прекратени договора и нищо не се случи.

Не може да се говори за фалит на Националната електрическа компания (НЕК), където са всички водни централи, защото има големи активи, напомни Божков. Според него по-скоро става дума за апетити, които се появяват – ако може някой да вземе тези водни централи и да оперира от свое име с тях.

Според Божков не само бъдещето на НЕК, а и бъдещето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е поставено на карта. Божков изрази мнението, че единствен спасителен вариант е общ фронт срещу американските централи:

Единственото нещо – това е общо действие на всички играчи срещу американските централи, срещу договорите. Друг изход няма.

Цялото интервю с Еленко Божков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна