Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фризон-Рош: Атентатите в Париж са акт на отмъщение, целящ да травматизира страната

Наистина има французи, които заминават за Сирия и извършват атентати, коментира Фризон-Рош

Франсоа Фризон Рош
Снимка: весник "Дневник"

Като Французин чувствам силна болка от смъртта на толкова мой сънародници, убити от хора, които смятат Франция и французите за виновни за това, че се борим с тероризма. След случая с Шарли Ебдо специалистите предупреждаваха, че ще има още атентати и ето, че така се получи.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя150“ Франсоа Фризон-Рош, доктор на политическите науки и научен работник в Изследователския център за административни политически науки при университета “Пантеон Асас“.

Много хора неразбират какво всъщност се случи – стотици убити и ранени, а броят всъщност ще расте, защото има много в болниците в тежко състояние.

Хората още не са започнали да си задават въпроси и преобладава чувството на състрадание,
обясни Фризон-Рош и допъни, че:

Държавата обяви тридневен траур, а в края на декември имаме местни избори, но лидерите решиха да отменят кампанията.

Един от терористите в залата Батаклан е заявил, че една от причините са действията на Франция в Сирия. Вероятно това е акт на отмъщение, който цели да травматизира страната ни, обясни Фризон-Рош и добави:

Сред онези, които заминават за Сирия и извършват атентати, наистина има французи. Единият от самовзривилите се наистина е установен като френски гражданин от северноафрикански произход и е бил познат на службите за сигурност.  Явно тези хора са изпаднали в голяма безизходица и намират убежище в този тип радикална война, която ги насърчава да избиват сънародниците си, допълни докторът по политически науки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна