Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С обща панихида почетоха паметта на загиналите в катастрофи у нас и жертвите на атентатите в Париж

Снимка: БГНЕС

Обща панихида в памет на загиналите в пътно-транспортни произшествия и жертвите на терористичните атентати в Париж бе отслужена в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски". Световният ден на възпоменание на жертвите при катастрофи се отбелязва в цялата страна с различни прояви, в това число и кръводарителски акции. От началото на годината у нас при пътно-транспортни произшествия са загинали 602-ма души.

Десетки столичани почетоха паметта на загиналите в катастрофи и жертвите на атентатите в Париж. Те се помолеха и за здраве на всички. 7853 е броят на хората, които са ранени тежко в катастрофи от началото на годината, посочи Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в пътно-транспортни произшествия.

Имаме негативна тенденция за увеличаване броя на катастрофите. Освен да си спомним за тези, които без време си отидоха, да призовем живите да бъдат по-разумни и да спазват правилата.

По-строг контрол се въвежда по пътищата в София, посочи главен инспектор Тенчо Тенев – началник на Пътната полиция в София:

Гледаме всички автомобили за наличие на хубави гуми за зимата, с необходимия грайфер, за наличие на измиващи устройства, чистачки, всичко онова, което предразполага за безопасно управление през зимата.

От днес до края на следващата седмица кръводарителски акции ще има в цялата страна, посочи Стефка Попова от Българската асоциация за доброволно кръводаряване:

Нуждата от кръв, разбира се, е непрекъсната, и тя съпровожда всяка една катастрофа и всяко едно нещастие по пътищата, затова и ние сме тук – за да насърчим хората да помагат повече.

Днес в катедралния храм "Свети Александър Невски“ бе почетена и паметта на жертвите на терористичните атаки в Париж. Негово преосвещенство тивериополският епископ Тихом изрази своята съпричастност към мъката на целия свят:

Има още много да живеем, и още много поколения има да живеят пред нас. Това трябва да знаем, че е наша отговорност да не им оставаме един запустял свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!