Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: Атентатите в Париж са елемент от една съвременна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато обществото посреща всеки нов атентат с изненада, докато държавниците не посочват с пръст виновните страни и докато медиите допускат "експерти" да манипулират общественото мнение, не ни чака нищо добро. Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните изследвания. В интервю за "Хоризонт" през януари, когато се случи атентатът срещу "Шарли Ебдо", Николов коментира, че може да е обявяване на началото на една мащабна война и поредица от атентати.

Според директора на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните изследвания едва сега започва да се разбира важността на нещата:

Европа се намира на ръба, след който няма да има обратен път и започва постепенно да си пробива път мнението, за съжаление още слабо, че ние се сблъскваме не с атентати или поредица от атентати, а с елемент от бойни действия на една съвременна война.

Симеон Николов коментира още възможността за евентуална сухопътна операция на територията на "Ислямска държава", която мнозина определят като начин за справяне с терористичната организация:

Един военен удар не може да ни отърве от ИД. Ние бихме разрушили само силовата ѝ част, военното ѝ крило. "Ислямска държава" не е само въоръжени отряди, тя е идеология. Тази идеология е в умовете и сърцата на хората, в които е успяла да плъзне тази зараза.

Според експерта реалната цел на "Ислямска държава" е да въвлече Европа във война с Близкия изток и да дискредитира пред целия мюсюлмански свят Запада.

Най-правилното би било след въздушните удари на САЩ и Русия местни сили да довършат този втори етап от военната операция, заяви Симеон Николов.

Цялото интервю със Симеон Николов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна