Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ален Рудие: Европа трябва да преразгледа политиката си и да протегне ръка към Дамаск

Атентаторите в Париж са командоси, които са се подготвяли месеци под ръководството на "Ислямска държава" и имат сериозна мрежа от международни контакти. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" Ален Рудие – директор на Френския научен център по разузнаване, дългогодишен висш офицер от тайните служби на Франция. Той се занимава специално с ислямисткия тероризъм. Сътрудничи с анализи на Специализираното звено по антитероризъм на френската Национална полиция.

Първите, които са сигурни, са между Франция и Белгия, което не е изненада. Сега трябва да се проучат връзките със Сирия и този египетски паспорт, който все още е загадка за разследващите.
 

По думите на Ален Рудие днес специалните служби трябва да се справят с враг, който има хиляди последователи:

Разузнаването е претоварено от работа и е много трудно да се открие всеки един терористичен заговор още преди да се случи най-лошото. За съжаление виждаме, че силите за сигурност са ефикасни едва след извършване на атентата. Те успяха да открият достоверни данни за много кратко време, но наистина, черната точка в този случай е големият брой извършители на нападенията, които не бяха засечени навреме.

Според Рудие евентуална сухопътна операция на територията на "Ислямска държава" трябва да се извърши от войските на регионалните сили, с логистичната и въздушна подкрепа на Запада:

Франция освен това има проблем с отношенията с официалната власт в Дамаск. Въпреки че сътрудничеството с режима на Асад не е препоръчително, то е по-малка заплаха за международната общност, отколкото терористичните организации. Затова Европа ще трябва да преразгледа политиката си и да протегне ръка към Дамаск, но също така към Москва и Техеран.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Брюксел Никола Миладинов с Ален Рудие можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени