Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Езиковата гимназия в Пловдив ще пълнят до Коледа хладилника за бедни в града

Снимка: БГНЕС

Ученици от Пловдивската езикова гимназия "Иван Вазов" са решили до Коледа да помагат на хора в затруднено положение, като пълнят редовно хладилника за бедни в града.
 

Силвия Паскалева, която е преподавател в Езиковата гимназия, каза в предаването "Хоризонт до обед", че учениците вече се справят със задачата, която са си поставили:

Тази идея се роди спонтанно, в часовете по немски език. Децата работят по един проект, който е за бездомни и е спуснат от Федералната централа за политическо образование в Германия. Тъй като паралелката е по немски език, те работят, подготвяйки се за изпита за немска езикова диплома. По този проект класът е разделен на няколко групи и се занимават с причините за това да изпадне човек в положение без дом, за самия проблем и прогнозите за развитие, като се концентрират върху европейски проекти и какво нашите социални институции правят за хората, които са без дом.

Спонтанно децата решиха, че във връзка с проекта, и не само, те ще направят добро и ще пълнят всеки ден този хладилник, каза още техният преподавател.

Идеята се подема и от останалите класове. Така всички 43 класа на Езиковата гимназия се включват в благородната инициатива.

Миналата седмица стана ясно, че пет дни след поставянето му хладилникът за бедни в центъра на Пловдив е останал без вратички. Все още не е установен извършителят. Една от ученичките от Езиковата гимназия, участваща в проекта, увери, че въпреки вандалщината работата по проекта ще продължи до 22-ри декември.

Повече за инициативата на учениците от Пловдивската езикова гимназия "Иван Вазов" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна