Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недофинансирани ще бъдат делегираните общински услуги

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Услуги на общините, които се финансират от бюджета като делегирани дейности ще бъдат недофинансирани през следващата година, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Въпреки средното увеличение от 2 процента на средствата, общините ще трябва да намерят допълнително средства, за да продължат да предлагат социалните услуги:

Там основният проблем е свързан с повишаването на минималната работна заплата. В много социални услуги, които се предоставят от общините, виждаме много приближаване на заплащането на ниско квалифициран труд, примерно на чистачката в един социален дом и психолога, логопеда, това не е приемливо. Двата процента увеличение на стандарта не могат да дадат възможност за адекватно дофинансиране на тези предоставени услуги, но пък от друга страна субсидията за общините за следващата година се увеличава с 200 милиона. Надявам се, те ще търсят възможности, които да допълват държавно-делегираните дейности, за да могат техните жители да се възползват от максимално широк кръг обществени услуги.
Малка е вероятността до края на годината бедните домакинства да получат европейско подпомагане под формата на хранителни пакети, обяви още министър Калфин. Търговете за 21 продукта са проведени, но за 14 от тях обществената поръчка се обжалва и се чака становището на Комисията за защита на конкеренцията. За седемте останали продукта има сключени договори и в средата на декември те ще бъдат доставени в базите на БЧК . За доставката на захар се стигна до прецедент и ще се тегли жребий.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна