Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професорите Анастас Герджиков и Тони Спасов в битка за ректорския пост в Софийския университет

| обновено на 17.11.15 в 12:31
Снимка: БГНЕС

Днес Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" избира нов ректор. Кандидатите са двама - проф. Анастас Герджиков от Факултета по класически филологии и проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация.

И двамата кандидати предвиждат затягане на финансовия контрол в Софийския университет и са единодушни, че водещи при определянето на държавната субсидия трябва да бъдат качеството на образованието и изследователската дейност, а не броят на студентите.

В платформата си проф. Герджиков предлага по-сериозна административна реформа, докато проф. Спасов би дал повече отговорност в управлението на сегашните структури.

Предстои Общото събрание да изслуша отчетния доклад на досегашния ректор проф. Иван Илчев, който оглавява най-старото висше училище у нас от 2007 година, след като през 2011 година спечели втори мандат след балотаж срещу проф. Петър Славейков. В последната си официална позиция дни преди Общото събрание на СУ проф. Илчев призова да бъде прекратена кресливата кампания срещу Алма Матер.

По-рано днес пред "Хоризонт" Христо Христев, преподавател по Право на европейския съюз в Юридическия факултет каза, че Софийският университет не е готов за промяна:

Истината е, че и досега са правени опити да бъде предизвикан дебат и да бъдат предизвикани адекватни управленски действия по отношение на проблемите, но сме свидетели, че след изтичането на двата мандата на досегашния ректор проф. Илчев много от тези въпроси продължават да стоят открити. За себе си съм категорично убеден, че СУ върви в една инерция на организация, на административна структура, на управленски подходи от доста години назад, които не са особено актуални за времето, в което се намираме.

Днес Общото събрание на Софийския университет трябва да избере още Контролен съвет, университетски застъпници и Академичен съвет на висшето училище.

Интервюто с Христо Христев може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна