Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Я. Нотев: Причина за гладната стачка на Сидеров е незаконният му арест в нарушение на Конституцията

| обновено на 17.11.15 в 18:38
Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

Малко след като стана ясно, че Волен Сиредов е задържан за 72 часа, лидерът на партия "Атака" обяви, че започва гладна стачка.

Информацията потвърди и Явор Нотев, неговият адвокат, който поясни, че причината за гладната стачка е незаконният в нарушение на Конституцията арест на Сидеров.

Няма да приема храна и вода - пристъпва към безсрочна гладна стачка като протест срещу това, което се прави срещу него. Това е неговата възможност за реакция и той я приема от този момент, допълни Нотев, който е депутат от Атака.

Той видя сценарии в оповестените от седмици намерения на прокуратурата да арестува Сидеров, както и в призоваването му на неактуален адрес:

Имайте предвид, че от взимането на решението за неговото задържане мина достатъчен срок от време, за да може да бъде той подтикнат едва ли не да осъществи сценария "Братя Галеви" – да не е в страната. Може би някой така си представя решаването на проблема Сидеров. 

Според Явор Нотев постановлението, което е било предявено на обвиняемия, надхвърля обема на онова, за което парламентът при гласуване е разрешил Сидеров да бъде задържан.

През деня адвокат Нотев поиска от Софийския градски съд да отмени това незаконосъобразно постановление, но дали това ще стане до петък, когато трябва да се гледа постоянният арест на Волен Сидеров, а може би и на Десислав Чуколов, намиращ се към момента е в Столичното следствие, ще стане ясно до дни.

Практиката е понякога съдът да се произнася преди да изтече 72-часовото задържане, допълни Нотев.

В моята практика не ми е познат случай с такива доказателства да бъде задържано лице. Това е немислимо и ще бъде прекомерно, но не мога да говоря от името на съда, предпазливо коментира адвокат Нотев на въпрос дали очаква в ареста да останат двамата депутати.

На фона на революционна музика събралите се пред следствието симпатизанти на "Атака", заедно с представители на медиите, на спецчасти и охранителна полиция, очакваха начина, по който Волен Сидеров ще бъде откаран в ареста на булевард "Г.М. Димитров".  Полицията беше в готовност да осигури кордон на камионетката, с която се извозват арестантите.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна