Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха Волен Сидеров за 72 часа, той обяви гладна стачка

| обновено на 17.11.15 в 12:48
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров беше задържан за 72 часа. По-рано днес при засилени мерки за сигурност той и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха въведени в Столичното следствие, където трябваше да бъдат обвинени за хулиганство заради първото им нахлуване в НАТФИЗ преди Деня за размисъл на първия тур на местните избори. 

В присъствието на спецчасти и охранителна полиция събралите се пред следствието симпатизанти на "Атака" бяха отцепени, за да не възпрепятстват извеждането на Сидеров и евентуалното му отвеждане в Националното следствие. Близо три часа със скандирания бяха искани оставките на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов. Депутати от "Атака" призоваха полицаите да свалят каските и щитовете и да ги подкрепят, защото с работата си в парламента допринасяли за подобряване на условията на полицаите.

Информацията, която събралите се пред следствието симпатизанти на "Атака" получиха чрез есемеси, е, че Волен Сидеров е обявил гладна стачка от момента, в който е разбрал, че го задържат. Причината за нея е, че според депутата от "Атака" и адвокат на Волен Сидеров – Явор Нотев, задържането е незаконно, тъй като постановлението, което му е предявено за привличане като обвиняем, надхвърля текста, въз основа на който парламентът разреши Волен Сидеров да бъде задържан.

Явор Нотев твърди, че този текст е в пъти повече увеличен като фактология и свидетелски показания.

Поради това още днес защитата на Сидеров ще поиска от Софийския градски съд да отмени този арест като незаконен. Това практически означава, че още преди петък, когато изтичат 72-та часа от задържането на Сидеров и Чуколов, СГС би могъл да се произнесе по законността на ареста.

Към този момент няма никакъв коментар от Прокуратурата по тези обвинения.

Преди Сидеров и Чуколов да се явят пред следователите пред симпатизанти, доведени със специални автобуси от цялата страна, лидерът на "Атака" обвини главния прокурор и премиера, че с ареста му целят да го отстранят от политиката и предупреди, че скоро ще дойде денят на възмездието. За да получи призовката си, Волен Сидеров се придвижи към официалния вход, носен на ръце, с възгласи "Волен е герой". Пред следствената служба имаше български и руски знамена, традиционни за митингите на "Атака". Охраната се състоеше от специализирани полицейски части, охранителна полиция и мотористи, които направиха кордон между симпатизантите на "Атака" и журналистите. Преди процедурата в Столичното следствие адвокатите на двамата се въздържаха от коментари. 

Арестът на националистите беше разрешен с безпрецедентно гласуване в парламента. Преди това те се отказаха доброволно от имунитетите си, а предположенията бяха, че до задържането им по-скоро няма да се стигне. В четвъртък Сотир Цацаров сложи точка на спекулациите с изказването: 

Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от прокуратурата.

Ден по-късно Волен Сидеров излезе с ново политическо обяснение защо обвинител номер едно иска да го изпрати в ареста:

Аз съм внесъл поправки в Конституцията. Намаляват мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, Народното събрание да го избира, една четвърт да може да предлага отстраняването му, а половината от депутатите с обикновено мнозинство да може да го отстранява. Искайки нашето задържане, особено постоянно, той всъщност отстранява от залата вносителите на поправки, които действат срещу него. Моето мнение е, че тази промяна предизвиква тази нахъсаност от главния прокурор непременно ние да бъдем задържани, за което няма абсолютно никаква нужда.

В петък Софийският градски съд ще реши дали Сидеров и Чуколов ще останат за постоянно в ареста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна