Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прает от ЕЦБ: Терористичните атаки в Париж могат да навредят на икономиката на еврозоната

Петер Прает от ЕЦБ

Низходящите рискове за икономиката на еврозоната вероятно са се увеличили, заяви главният икономист на ЕЦБ Петер Прает в днешно интервю за агенция "Блумбърг".

Според него рисковете за влошаване на икономиката в региона могат да нараснат допълнително заради петъчната кървава терористична атака в Париж.

Връщането към целта на ЕЦБ за ценова стабилност в еврозоната от малко под 2% е в риск да бъде отново изтласкана назад, посочи Петер Прает и допълни: Ние оставаме в среда на слаб ценови натиск в средносрочен план, като тази среда наистина не се е променила.

В същото време той отбеляза, че последните предварителни икономически данни са били "малко по-слабо окуражаващи". Растежът през третото тримесечие на годината е повече или по-малко в съответствие с това, което очаквахме, но в долния край на нашите предварителни оценки, каза членът на ЕЦБ, добавяйки, че икономическите новини от Германия са в известна степен по-малко положителни.

Това обаче не е достатъчно, за да се говори, че има съществени промени в нашия базов икономически сценарий, но бих казал, че неблагоприятните рискове не са намалели и дори за съжаление сякаш са се увеличили в известна степен, сподели Прает пред агенция "Блумбърг".

Тези коментари на един от ключовите европейски централни банкери само подчертават възможността, че на заседанието си в началото на следващия месец (на 3-ти декември) ЕЦБ ще обяви предприемането на допълнителни политически ходове, стимулиращи икономиката на еврозоната,

Мнозина икономисти и анализатори очакват през декември ЕЦБ да повиши своята програма за "количествени улеснения" (месечните покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро до септември 2016-а година) и дори да намали за трети път отрицателната ("наказателна") лихва по банковите депозити, държани в Централната банка. В тази връзка Петер Прает каза, че досегашният собствен опит на ЕЦБ с отрицателната депозитна лихва беше по-благоприятен, отколкото ние смятахме първоначално.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна