Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Илков не изключва смени на ръководни служители в МВР

| Интервю
Атанас Илков
Снимка: БГНЕС

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР. Това каза самият той в интервю за БНР.

Илков уточни, че евентуални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата.

"Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от прибързани смени на ръководители, без да съм сигурен, че те не са изпълнявали своите задължения ефективно и законосъобразно. Така че ще има, но те ще бъдат козметични, така че да не създаваме допълнителен стрес в системата. Тя е достатъчно стресирана", посочи Илков и увери, че усилията им ще бъдат насочени към успокояване на системата и мотивиране на служителите

"Аз съм тук, за да вдъхна увереност на колегите, да ги подкрепя и да застана пред тях с всички наши действия. Те могат да бъдат сигурни, че аз ще бъда до тях, редом и зад тях, когато трябва да защитя всяко тяхно действие - действия, които са правомерни и законосъобразни. Не бих се ангажирал да ревизирам действията на Калин Стоянов.  Нашите усилия са насочени към това, което предстои. Имаме изключително важни задачи, имаме много неща, които трябва да свършим за това кратко време. Това ще е основният наш фокус - да се организираме, да мотивираме колегите и да ги поведем в правилната посока, така че всички наши действия да бъдат ефективни и да отговорим за очакванията на обществото".

Следващата седмица в МВР предстои национално съвещание.

В предаването "12+4" министър Илков беше категоричен, че единственият разговор, проведен с него преди да заеме поста, е бил със служебния премиер Димитър Главчев.

"Аз съм номиниран от премиера Главчев. Единствено той е разговарял с мен. В разговора ми беше направено това предложение, което аз приех на следващия ден, така, че това е единственият разговор, който е воден с мене" - заяви новият вътрешен министър Атанас Илков по повод изразените от ПП-ДБ мнения за негови обвързаности с Делян Пеевски.

Запитан чий човек е, Атанас Илков отговори:

"Аз се припознавам като човек на МВР, с над 37 години професионален стаж в това ведомство. Познавам добре системата. До голяма степен и колегите ме познават. Знаят какво могат да очакват от мен".

Трябва да затегнем коланите и да започнем активна работа по всички приоритети, които сме си поставили, отбеляза вътрешният министър. И декларира, че ще бъде безкомпромисен към всеки служител, който по някакъв начин участва в корупционни схеми

Цялото интервю на Николай Христов с Атанас Илков в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Ерол Емилов, Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна