Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гарабед Минасян: Бюджетът сам по себе си не носи икономически растеж

Снимка: БГНЕС

Защо опозицията мълчи и не казва, че законите не се спазват по отношение на държавния бюджет и неговите актуализации, попита проф. Гарабед Минасян в предаването "12+3". По думите му, държавният бюджет е много важен инструмент, но сам по себе си не е достатъчен, когато говорим за икономически растеж. Едва през 2014-а година бе достигнато предкризисното равнище на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2008-а година, а равнището на потребление все още не е достигнало предкризисното, подчерта Минасян:

Защо сме изхарчили толкова време да "маршируваме" на едно място? Трябва да се осмисли защо няма растеж. Бюджетът разпределя някакви пари, но преди това те трябва да бъдат произведени, да бъдат спечелени. Ако няма такова натрупване, всичко увисва във въздуха – от единия джоб прехвърляш в другия джоб. И затова социалното напрежение продължава да расте.

Актуализациите станаха норма в нашия живот. Като наближи краят на годината, изведнъж се оказва, че има непреодолими пречки за изпълнение на бюджета, а тези пречки означават, че не сме осигурили икономически растеж и инвестиции, които да се влеят в икономиката... Откъде идват бедите, защо сме „опашкари“ в Европа – всеки от нас трябва да си направи извода защо икономическото ни състояние е такова „опашкарско“. Трябва да се запитаме защо сме най-калпавата страна в Европа по отношение на производителност на труда и на икономически просперитет, заяви още пред "Хоризонт" Гарабед Минасян.

Ако приходите растат с 4 процента, а разходите за образование с 2 процента, за какъв приоритет говорим, попита още анализаторът.

Позицията на проф. Минасян в детайли можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!