Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Чавдар Червенков: ЕС и НАТО нямат проблем да изличат физически "Ислямска държава"

ген. Чавдар Червенков
Снимка: ЦИД

Физически ЕС или НАТО нямат никакви проблеми да изличат ИД. Но идеологически? През последните 20 години ние, Европа, в която се "кръстим" и се кълнем всеки ден, с политиката си на очевидно допуснати грешки, позволихме на това образувание да се създаде и да натрупа една солидна база. Позволихме това раково образувание да се разпростре и сега е много трудно да се тича след последствията. Така определи разрастването на "Ислямска държава" ген. Чавдар Червенков, бивш началник на военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

В предаването "12+3" Червенков заяви, че трябва да се дефинира онзи източник на вдъхновение, който сега е "Ислямска държава":

Може би не познаваме в детайли движещите сили, които карат тези хора да действат по този начин. Има доста европейци, немюсюлмани, поддали се на тези внушения, които се изживяват там като герои. Как става това? Ако не си изясним причините, не можем да се борим с последствията, няма да можем да ограничим в корените това явление.

Според ген. Червенков, няма какво да се напъваме и да „дрънкаме“ оръжия; трябва да намерим други форми на помощ и съпричастност след отправения от Франция призив. По думите му, по отношение на бежанците имаме задължения и когато става дума за хора, бягащи от смъртна опасност, не можем да не им помогнем и да не положим грижи за тях, но за колко хора може да се грижи България, за да се почувстват и те като хора, попита Червенков и цитира станалия публично достояние израз „По-добре куче в Германия, отколкото човек в България“. Експертът смята, че за да няма такива оценки, трябва ясно да си дадем сметка за реалните ни възможности по отношение на приема на бежанци. Ген. Червенков отбеляза, че конфликтите по света ескалират още от войните в Ирак:

Този свят се разбърка след войните в Ирак – и първата, и втората, след станалото в Афганистан като ответен удар на 11 септември, след Арабската пролет, която подкрепихме, без да знаем какво ще стане след това… и накрая Сирия – един „възел“ от интереси без особено ясен изход.

Цялото интервю с ген. Червенков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна