Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АТИС осъди международния тероризъм в обща декларация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество завършиха срещата си в Манила с обща декларация, с която осъждат международния тероризъм. Въпреки, че традиционно подобни изявления са ограничават само до икономически въпроси, задълбочаващата се криза се следи отблизо в югоизточна Азия. Само в Индонезия живеят над двеста милиона мюсюлмани, които се противопоставят открито на фанатичния прочит на Корана.

Темата за китайското отвоюване на земя и създаването на изкуствени острови в Южно-китайско море бе внимателно засегната. Пекин има териториални претенции към Виетнам, Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Тайван. Американският президент Барак Обама използва срещата да призова Китай да прекрати експанзията си, но апелът надали ще повлия на Пекин.

По време на срещата леви активисти се сблъскаха с жандармерията в опит да пробият до зоната за сигурност на летището в Манила. Полицията използва водни струи срещу демонстрантите, които традиционно съпровождат подобни форуми. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна