Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложен е срокът, в който таксиметровите водачи трябва да се пререгистрират

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по транспорт отложи с половин година законовите промени, с които таксиметровите водачи ще трябва да се пререгистрират и да имат трудови договори, когато работят към големи фирми.


Преди около месец парламентът прие поправка в Закона за автомобилните превози, внесена от ГЕРБ, с която възможността да се оперира от името на превозвач и да се създават фирми-бушони се прекрати. От така направеното изменение водачите, които искат да продължат да работят за своя сметка, трябва да се регистрират като превозвачи.

Големият брой водачи – над 11 000 – и едва подадените до момента 250 заявления за вписване в регистъра, накараха вносителите на промените да удължат с шест месеца срока, в който това изискване трябва да бъде направено от водачите на таксита.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев подкрепи техническото отлагане с 6 месеца, заради необходимостта от административен капацитет за пререгистрацията:

Становището на министерството е положително по представения проект, като за да бъдат изпълнени всички изисквания, е необходимо технологично време и административен капацитет, свързан с провеждането на изпитите за ръководител на транпортна дейност, за  обработване на подадените заявления за вписване в регистъра, за издаването на нови разрешения за извършването на таксиметров превоз от общините.

Председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов обясни защо се налага спешната промяна:

Щом искаме от някой, който извършва дейността, да е превозвач, той, или от негово име и за негова сметка, трябва да извършва всичко и когато сгреши, ние трябва да отидем да накажем превозвача или самият той трябва да регистрира себе си за превозвач. Законът дава възможност, визата отнема един месец, максимум до 45 дни, ако ви върнат. Но поради обема на пререгистрации и въпреки че имахме становище на автомобилната агенция, се оказа, че не е възможно те да се справят с твърде многото заявления. За да поправим грешката, ние удължаваме този срок.

Депутатите на транспортната комисия от всички парламентарни групи са категорични, че таксиметровият бизнес ще излезе на светло със сигурност след 6 месеца, като ще се съобразят с бранша и на 1 юли всички водачи трябва да бъдат регистрирани или на трудов договор, или като превозвачи.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!