Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще въведе засилен контрол по външните граници на Шенгенската зона

| обновено на 20.11.15 в 16:17
Бернар Казньов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще започне незабавно да прилага по-строги мерки за контрол на пътниците по външните граници на Шенгенската зона, включително и на тези от самите европейски страни. На спешното заседание на министрите на вътрешните работи от Евросъюза в Брюксел бе подкрепено и искането на Франция за сериозна промяна в Шенгенското споразумение, допускаща "систематичен" контрол и на европейските граждани на граничните пунктове. 

Очакваме до края на годината Европейската комисия да предложи промени в кодекса от Шенген в тази посока, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов. Той призна, че и във времената, когато е имало граници в ЕС, преди създаването на Шенген, тероризмът е нанасял удари в Европа. Казньов бе категоричен, че Париж ще продължи да упражнява контрол по всичките си граници, докато съществува непосредствена опасност от терористични нападения. 

Министърът на вътрешната сигурност на Люксембург Етиен Шнайдер изрази очакването до края на годината да бъде прието създаване на система за събиране на данни за пътуващите по въздух. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна