Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У. Монтгомъри: ЕС е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на бежанския проблем

Снимка: Дневник

Западнобалканските държави са принудени да реагират вследствие на чужди решения, които ще имат тежки последици за тях, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ Уилям Монтгомъри, дългогодишен посланик на Съединените щати в България и в Сърбия.

Страните, за които говорим, ще се окажат в крайно тежка ситуация, защото ще трябва да поемат грижата за мигрантите през зимните месеци. Това не са богати държави - те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят с тази ситуация.

Освен това, едно нещо е, когато местните хора виждат, че мигрантите само минават и отминават за кратко време, а съвсем друго обаче ще е отношението им, когато видят, че броят на пришълците, които остават и трябва да бъдат издържани по един или друг начин, нараства. Местните жители няма да бъдат доволни и ще поставят правителствата си под огромен натиск.

Според Монтгомъри, затягането на граничния контрол няма да помогне, защото бежанският поток винаги ще си намери път, въпреки ограниченията:

Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, мигрантите ще потърсят начин да го заобиколят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още от сега, без да чакат.

България трябва да се замисли и за съседите си, за които назряват критични дни, допълни още американският дипломат:

Ако Хърватия запечата пътя на бежанците на Запад, само за седмица в Сърбия ще влязат още 40 000 души, което ще бъде непоносимо. Ще бъде много жалко, ако вместо да действат заедно, балканските страни се обърнат една срещу друга и започнат да си прехвърлят проблемите помежду си - те трябва да действат заедно, така че призивът им за подкрепа от ЕС да бъде чут и да не се окажат изоставени. Това е моят съвет към всички страни, включително и към България, които са потенциално изправени пред този проблем.

Начинът, по който Европейският съюз подходи към мигрантския проблем през последните четири години, е срамен, подчерта Монтгомъри и допълни:


В хода на най-голямата криза, пред която ЕС е бил изправян от самото си създаване досега, нямаше - поне доколкото аз знам - никакви консултации със страни като България, които са пълноправни членове на съюза. Това, което се случи, е, че няколко лица и, на първо място, Ангела Меркел, обявиха на своя глава, че искат да приемат около един милион имигранти, което освободи една необозрима вълна.

И вместо да се справи с бежанския проблем,  докато беше управляем и мигрантите бяха малко, Евросъюзът не стори нищо, а се занимаваше с въпроси като това дали сиренето се прави както трябва. С такива дребни проблеми може да се справи, но е неспособен, когато опре до сериозни неща. Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми,
коментира Уилям Монтгомъри.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл, както и анализа на Добрин Йотов за сигурността на Балканите след атаките в Париж.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна