Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Гомеш: Суверенитетът няма да ни защити от транснационални заплахи като тероризма

Ана Гомеш
Снимка: www.europarl.europa.eu

Всичко, което досега сме определили като решаващо противодействие, не проработи или поне сработи само в някои случаи, но винаги, когато няма обмен на разузнавателна информация между Европейския съюз и Трети страни или между самите членки като например Франция и Белгия, то следва провал.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ португалката Ана Гомеш - една от водещите парламентаристи на социалистите, бивш дипломат от Кариерата и настоящ участник в Парламентарната комисия за граждански свободи и правосъдие и вътрешни работи, както и в Подкомисията  по сигурност и отбрана.

Съществува неефективност в способностите на нашите разузнавателни и полицейски служби да осуетят  такива атентати в зародиш, не че терористите бяха неизвестни – те са добре познати на разузнавателната общност, обясни Гомеш по повод атентатите в Париж на 13 ноември.


Необходими са мерки на европейско равнище, така че при прекосяване на границите да се извършват съответните проверки, подчерта още Гомеш, като обясни, че много малко държави споделят информацията си с Европол.

Полицията твърди, че това е ефективен инструмент, но той не може да бъде ефективен, ако погазва основните ни човешки права, заяви Гомеш по повод настояването за единен регистър с данни на европейците, които ползват самолетни услуги и допълни:

Причината да нямаме все още регистър на личните данни беше припряното искане от правителствата за него след атаките срещу Шарли ебдо , което все едно ще реши проблема с магическа пръчка. Не ние, а правителствата отказаха да приемат строг регламент, който да гарантира правата на гражданите – това е причината да няма общ регистър  на пасажерите в рамките на ЕС.

Иначе и сега има такъв обмен на списъци с хора, пътуващи от и до Съединените щати, но нападателите в Париж през февруари, както и сега са европейски граждани (най-вече французи и белгийци), като тяхното движение е било известно на полицията.

Според Ана Гомеш причината да липсва обмен на информация между службите на Франция и Белгия е културата на национализъм, защото се смята, че вътрешната сигурност е стожер на суверенитет:

Но суверенитетът няма да ни защити от тези транснационални заплахи като тероризма. Повече от всякога имаме нужда да работим съвместно и да обменяме разузнавателна информация чрез агенции като Европол, именно защото европейските служби неправеха това, то не и не успяха да идентифицират на време атентаторите.

Има нещо много сбъркано в икономическата политика на ЕС – тя пренебрегва социалното изключване, доходите на населението, условията в затворите и затова призоваваме към всеобхватен подход към тероризма – борбата не е само на полето на сигурността и отбраната. Битката е също на социалното поле и затова ни трябва Европа, която създава работни места и растеж, а не бюджетни икономии, които не дават шанс на нашата полиция да си върши работата, защото тази икономическа политика е саморазрушителна за нашата сигурност и нашето демократично общество,  допълни Ана Гомеш.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна