Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта спечели отново Детския песенен конкурс на Евровизия

Снимка: cdn.tvm.com.mt

На провелото се 13-то издание на Конкурса за детска песен на Евровизия снощи в зала "Арена Армеец" в София 13 годишната Дестини Чукуниере събра най-много точки от гласовете на детското жури и телевизионните зрители в цяла Европа и Австралия. Песента й "Not My Soul", която удивително много напомня на "Forget You" на CeeLo Green събра общо 185 точки,  по максималните 12т. от Сърбия, Словения, Австралия, Армения, Сан Марино, Албания и България.  Шоуто бе гледано освен от зрителите в препълнената зала "Арена Армеец", също и от милиони телевизионни зрители в цяла Европа, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и САЩ, чиито обществени телевизионни оператори също са членове на EBU. В Европа конкурсът бе излъчван както в държавите, участващи в състезанието, така и в Германия и Великобритания, но без право на гласуване.  Водещ бе певицата Поли Генова, която изпълни и няколко песни. По време на концерта на сцената се изявиха над 200 български музиканти и танцьори. Крисия изпълни новата си песен, а заедно с близнаците Хасан и Ибрахим представиха в нов аранжимент "Планетата на децата", с която триумфираха миналата година в Малта. Този път при изпълнението на песента се присъедини и Детския радиохор.  

Всички 17 държави, които се представиха, участваха и в гласуването, като през цялото време Армения сменяше първата и втората позиция. В крайна сметка песента "Love" на 12 годишния Михаел Варосян-"Мика" събра 175 точки, като максималните получи от Грузия, Холандия, Русия и Беларус, и се класира на второ място. На третата позиция застана Лина Кудузович от Словения. Тя е на 13 години, от Любляна, а песента й "Първа любов" получи 112 точки, въпреки че не бе посочена от нито една държава с максималните 12 точки. Още 7 годишна Лина печели детския конкурс "Словения има талант" през 2010г., а това лято тя спечели вътрешния конкурс за представител на Словения в Детската Евровизия 2015.

Освен, че е едно от най-големите музикални събития за страната ни тази година, конкурсът за детска песен на Евровизия безспорно донесе и голяма реклама за България. Видеовизитките, предхождащи всяка от 17-те песни този път показваха красотите на 17 различни места в България. Досега визитките показваха кадри от съответните държави, непосредствено преди изпълнението на песните. Българското участие на Габриела Йорданова и Иван Стоянов бе с песента "Цветът на надеждата" и събра общо 62 точки, като така се класира на девето място. Подаръкът с максималните 12 точки за нас този път дойде от Ирландия, която също бе дебютант тази година, заедно с Австралия. Несъмнено това бе и най-аплодираната песен в залата.

Следващото издание на Детския песенен конкурс на Евровизия ще бъде в края на ноември 2016 г. в Малта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна