Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Очаква се до 2 месеца ЕП да приключи с обсъждането на промените в директива за обмен на пътнически данни

Снимка: БГНЕС

До 2 месеца се очаква в Европарламента да приключи обсъждането на промените в европейската директива за обмен на пътнически данни, след което в най-кратки срокове тя трябва да влезе в сила. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" евродепутатът от ЕНП Емил Радев, който е и член на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. По думите му, след атентатите в Париж предстои цялостно затягане на европейското законодателство за противодействие на тероризма:

Говорим за директивата за обмен на пътнически данни, за директивата, която е свързана с огнестрелните оръжия. Да се създаде директива за борба срещу тероризма на европейско ниво и в много други документи, които касаят например прането на пари и финансирането на тероризма, както и да се предложи регламент или директива за създаване на европейска гранична полиция и контрол на морските граници.

 В петък вътрешните министри на държавите от ЕС очертаха основните приоритети в европейската политика за сигурност в следващите месеци. Сред тях е създаването на единен регистър, в който ще се събират данните на пътниците в самолетите в ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна