Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетоносачът "Шарл дьо Гол" готов за нови удари срещу "Ислямска държава"

самолетоносач
Снимка: battle-fleet.com

Франция се подготвя за нови удари срещу "Ислямска държава". Самолетоносачът "Шарл де Гол" зае позиция в източната част на Средиземно море и от понеделник френските военни самолети ще могат да започнат нова серия от бомбардировки в Сирия, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан

В понеделник ще бъдат готови за удари 26-те изтребителя на борда на самолетоносача "Шар дьо Гол" в източната част на Средиземно море. Така Франция ще утрои въздушните си сили за "пълното унищожение" на "Ислямска държава", заяви пред радио "Юроп 1" френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. 
Войната срещу "Ислямска държава" е хибридна световна война. За първи път имаме двуглав враг: от една страна, изграждащата се апокалиптична терористична държава, с армия... от друга – международното терористично движение като нейно проявление. Трябва да гоним терористите и същевременно да удряме на самия фронт, каза Жан-Ив льо Дриан:

Целта е да бъде унищожена напълно "Ислямска държава".

Според Льо Дриан основните мишени трябва да бъдат Мосул (в Ирак), където се вземат политическите решения на "Ислямска държава", и Рака (в Сирия), където се обучават бойците.
Министърът твърди, че само сухопътна операция може да доведе до унищожение на ИДИЛ. Засега обаче Франция не предвижда да изпраща на място свои специални части, уверява той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна