Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловешкият окръжен съд излезе със становище по дела, свързани с фирми, близки до Гриша Ганчев

Гриша Ганчев

Окръжният съд в Ловеч разпространи свое становище по повод излезли анонимни публикации в медиите за зависимост на съдии от Съда от местния бизнесмен Гриша Ганчев по дела на дружества, свързани с "Петрол" АД и "Литекс".

В съобщението до медиите от Съда посочват като недостоверно обстоятелството, че по постъпил сигнал относно дела на цитираните дружества, до този момент не са предприети никакви действия от Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет(ВСС) .

В момента в Ловешкия окръжен съд има 34 висящи дела свързани с въпросните дружества.

От съда поясняват, че във връзка със сигнал от 6-и юни тази година от  синдика на КТБ до Висшия съдебен съвет е била извършена проверка от инспектората при ВСС. В изготвеното за резултатите от нея становище е посочено, че делата в Окръжния съд в Ловеч са образувани и разпределяни съобразно изискванията, а съдиите докладчици са се произнасяли своевременно по постъпилите заявления, молби и искания. Спазени са и сроковете, което прави сигналът неоснователен. В становището си от Окръжния съд в Ловеч допълват, че в публикациите не са цитирани имената на всички съдии, които разглеждат делата на дружествата "Петрол" АД и "Литекс", а само подбрани имена на съдиите-докладчици по делата за несъстоятелност на тези дружества. От съда приемат, че с публикуването на анонимни журналистически материали и тяхното тиражиране се цели грубо вмешателство в разглеждането на висящи дела и в независимостта на съдебната власт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна