Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Европа не бива да позволи на нейна територия да се води война

| обновено на 23.11.15 в 14:54
Нено Димов
Снимка: БГНЕС
Атентатите в Париж ни напомниха, че живеем на границата на огромен културен и цивилизационен разлом, който не може да бъде преодолян с бюрократични решения и идеологически доктрини, се посочва в месечния анализ на Института за дясна политика. Според Нено Димов, сблъсъкът между християнска Европа и ислямския фундаментализъм не може да бъде преодолян със самозалъгването, че ценностите на западния свят са универсални. В този контекст голямата задача пред Европа не е да избегне войната, а да не допусне тя да се води на нейна територия, посочи Димов:

В Европа има разпад на държавния либерализъм като модел на управление. След атентатите в Париж икономическите аргументи за „вкарване“ на работна ръка от Арабския свят изглеждат невалидни. Днес предизвикателствата пред нас не са икономически, а културни и цивилизационни.

Неумението да се противодейства на "Ислямска държава", вълната от бежанци и ситуацията на Стария континент ще доведат до изместване на общественото мнение в Европа вдясно. Европейският съюз не може да си позволи да приема повече бежанци по същия начин, както досега. Това коментира в предаването "Преди всички" Петър Николов:

Този либерален консенсус, който беше установен в края на 80-те и началото на 90-те години в цяла Европа, ще бъде заменен от друг консенсус, в центъра на който ще бъде сигурността на континента, удържането и отбраняването на външните граници на Европейския съюз.

Петър Николов определи българската позиция след атентатите като изключително адекватна:

България говори на езика на прагматичните и оценяващи реалистично заплахите от случващото се държави. Това е една позиция, която не робува на политически доктрини, а прави стрес-анализ какво се случва и какво трябва да се направи.

Европа не може да си позволи да приема бежанци по същия начин като досега. В момента, в който ситуациите в техните страни се променят към добро, те трябва да бъдат върнати. Европа трябва да престане да мисли, че може да поеме всеки човек, който търси щастието си тук.

Според него политиката на България към Русия няма как да бъде по-различна от тази на ЕС и НАТО:

В момента, в който тонът на ЕС и НАТО се смекчи по отношение на Москва, виждайки някакви нови перспективи, нормално е да омекне и тонът на България. Разнобоят между премиера и президента е, че интервюто на държавния глава е дадено преди определени събития, а на министър-председателя – след тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна