Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Летище Пловдив поиска задълбочено разследване на случая с пренасочените самолети

Директорът на пловдивското летище Владимир Щърбанов поиска разследване по случая с пренасочените на летище Пловдив два самолета, които заради силния вятър не успяха да кацнат в столицата и престояха на летището часове наред.

Трябва да бъде извършено задълбочено разследване по случая с пренасочените на Летище Пловдив  два самолета, заяви Владимир Щърбанов и припомни, че от няколко месеца Летище Пловдив работи само на  дневен режим. Щърбанов подчерта, че спешно повиканите през нощта екипи са реагирали по възможно най-бързия начин.

Според Владимир Щърбанов случилото се е сериозно нарушение - кацане на неоторизирано лещите:

Което е равносилно на кацане на магистрала, ливада и т.н. - без аварийно, медицинско, пожарно осигуряване. Това е т.нар. "сериозен инцидент", който се различава от катастрофата единствено по това, че не е имало жертви.

По думите на директора на пловдивското летище обяснението за този случай трябва да е първо на авиокомпанията, планирала полетите:

И респективно на Управление "Въздушно движение", ако не ги е предупредило, че летището не работи. Това, че летището не работи, е публикувано по най-надлежния ред в сборника за авионавигационна информация. Ние не сме длъжни да поддържаме персонал, никой не е длъжен да поддържа готовност при това време. Хората обаче успяха да дойдат навреме - за 2 часа са дошли и са започнали да обработват самолета. Без обаче да има заявка от страна на авиокомпанията. Нормално е авиокомпанията да ни беше известила своевременно.

След този инцидент трябва да бъдат направени съответните анализи, допълни Владимир Щърбанов, но преди това е необходимо да приключи разследването, което по закон трябва да бъде извършено от:

Звеното за разследване на авиационни произшествия към министъра на транспорта и респективно, тъй като са намесени няколко субекта на Гражданската авиация – летището, "Управление на въздушното пространство", авиационния превозвач, също ще бъде извършено разследване от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна