Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел остава в най-висока степен на терористична тревога до 30 ноември

Снимка: БГНЕС

Брюксел остава в най-висока степен на терористична тревога до следващия понеделник, обяви белгийското правителство. В сряда метрото и училищата отново ще работят.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел поясни, че заплахата и потенциалните цели на терористите остават същите, както и предишните дни:

Не правителството решава какво да е нивото на заплаха – в Белгия то се определя от независим орган, съставен от представители на полицията и магистрати. Той разполага с различни средства за анализ и получава данни от служите за сигурност и разузнаването.

Изобщо не ни е приятно, че налагаме тези мерки за сигурност, но се надяваме с напредването на полицейското разследване пред следващите дни, да можем да се върне възможно по-бързо към по-ниската степен на тревога,
допълни Шарл Мишел.

Все пак в опит да нормализират ситуацията в Брюксел и да не парализират икономически града, управляващите решиха училищата да отворят отново врати в сряда като се вземат допълнителни мерки за безопасността на сградите. Също в сряда метрото пак ще започне да превозва пътници.

Удължаването да извънредните мерки с още 7 дни дойде в същия момент, когато федералната прокуратура обяви, че само четирима от общо 21 арестувани през последното денонощие при мащабни операции остават в ареста. 

До момента само на един от тях е повдигнато официално обвинение за тероризъм, а останалите 3-ма чакат решението на съдията във вторник. 17 от арестуваните са освободени.

Повече от седмица след атентатите в Париж, издирваният предполагаем участник в тях Салах Абделслам остава в неизвестност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна