Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според депутати твърденията, че МиГ-овете могат да се ремонтират у нас, са спекулации

Снимка: БГНЕС

Няма причини българският парламент да не ратифицира едно споразумение от национален интерес за страната. Ще подкрепим споразумението с Полша за ремонт на МиГ-овете, защото България има спешна нужда от години да летят самолети в тези сложни времена. Трябва бързо да се осигури качествен ремонт и ВВС да разполагат с качествени самолети за охраняване на въздушното ни пространство, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Янко Янков, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана от ДПС. Според него условията в договора с Полша са добри и изгодни за страната

Налага се парламентът да се ангажира със специална ратификация на това споразумение, защото е международно и има и финансова част, изтъкна и Валентин Радев, заместник-председател на същата комисия от ГЕРБ.

На извънредно заседание предстои парламентът да обсъди споразумението между правителствата на България и Полша за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. То има за цел да осигури в краткосрочен план летателната годност на изтребителите за охрана на българското въздушно пространство. Полша се ангажира да ремонтира шест и достави временно два свои двигателя за изтребителите срещу 12 милиона лева.

Валентин Радев отбеляза, че Русия не е в нашия военно-политически блок и затова няма как да продължим да ремонтираме самолетите там. Условията за ремонт в Полша според него са много по-добри. Радев определи като спекулации тезите, че самолетите са могли много по-евтино да се ремонтират у нас, каквито предположения се появиха. Освен техническите възможности е необходим и лиценз, уточни от своя страна Янко Янков по повод хипотезата за възможния ремонт на МиГ-овете в български заводи.

Янко Янков изтъкна още, че не бива да се подменя отговорността на правителството за това решение с такава на политически партии или на парламента като цяло. Документацията на руската страна беше с по-високи финансови параметри при същите технически условия, припомни депутатът.

Този договор е "глътка въздух" за българската авиация, преди да изтекат сроковете на функциониране на МиГ-29, допълни Валентин Радев. Според него важният въпрос за българската авиация в дългосрочен план е този за закупуването на нов тип многоцелеви самолет. Би трябвало около средата на следващата година България да има нов изтребител, обясни Янко Янков.

Повече за позициите на двамата събеседници – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна