Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Ставру: Правото трябва да делегира права на природата като субект

Екологичните проблеми пред човечеството са все по-осезаеми и затова екологичното право в настоящия му вид е недостатъчно, за да защити природата. Все по-екстремната ситуация с все по-застрашено природно равновесие поставя въпроса за създаване на нова категория правни субекти и делегиране на права на природата и животинския свят. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" докторът по право и философия Стоян Ставру.

Идеята е да се предостави правосубектност на природата като цяло или на отделни нейни системи. Традиционното право признава единствено физическите и юридическите лица като правни субекти. Всичко останало е обект на правото, т.е. благо, което може да бъде използвано за задоволяване на интересите на правните субекти, а природата е "раздробена" на множество вещи, които хората могат да обменят, обясни д-р Ставру и допълни, че в сегашното екологично право чисто юридически мерките работят много бавно – например, докато се признае един вид за изчезващ, той вече може да е изчезнал.

Идеята за природата като носител на права е радикална идея, но вече е възприета в законодателствата на няколко държави, заяви Стоян Ставру и даде примери:

В Еквадорската конституция има глава "Права на природата" и като основно нейно право е посочено правото на съществуване и правото да се самоподдържа. Боливия е приела "Закон за правата на майката-земя". В Нова Зеландия има призната за правен субект реката Уангануи и тя вече не е географско място, а правен субект, включително нейните притоци.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени