Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун призова за спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се вземат спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет от турските военновъздушни сили, предаде Франс прес.

Бан посочи, че едно достоверно и задълбочено разглеждане ще помогне за изясняване на случилото се и за предотвратяване на подобен инцидент в бъдеще.

Съветът за сигурност ще се събере спешно, ако постъпи искане за това, каза британският посланик в организацията, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия и за дипломатическо решение след снощната извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел.

НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24
, заяви Столтенберг, след извънредното заседание на съюзниците от Алианса в Брюксел.

Междувременно, според американски официални източници от сферата на отбраната, цитирани от Ен Би Си, руският самолет е бил за не повече от 3 секунди в турското пространство, преди да бъдат изпратени Ф-16, за да го свалят. Същият източник пояснява, че през изминалите няколко дни Русия е нанасяла удари по турски съюзнически сили, които се сражават на територията на Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна