Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Брюксел публикуваха снимка на още един заподозрян терорист

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Училищата отново отвориха в Брюксел, на четвъртия ден от обявената най-висока степен на терористична заплаха. Властите публикуваха лицето на още един заподозрян терорист, обявен за издирване.

Службите за сигурност са осуетили атентат в Брюксел миналата неделя благодарение на серия от обиски, твърдят белгийските всекидневници "Де Тихт" и "Л’Еко" в днешните си издания, позовавайки се на полицейски източници. Според публикациите разследването вече се съсредоточава върху твърдото ядро на терористичната клетка.

Федералната прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение в тероризъм на един от тримата арестувани по време на полицейските акции в понеделник. Останалите двама са освободени. Така общо петима души ще бъдат съдени за терористична дейност в Белгия до момента.

Същевременно в медиите беше разпространена снимката на Мохамед Абрини, издирван с международна заповед за арест, който е търсен също от властите във Франция. Той е бил заснет от камери заедно с белгиеца Салах Абделслам на бензиностанция по магистралата за Париж два дни преди атентатите там.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс призна в интервю за американската телевизия Ей Би Си, че се издирват още около 10 заподозрени терористи, които са тежко въоръжени.

Метрото в Брюкел днес отново заработи, въпреки че разписанието не е съвсем редовно. Училищата също отвориха врати, въпреки че не всички родители днес решиха да изпратят децата си там. 300 полицаи допълнително са изпратени за охрана на сградите, каза пред общественото радио министърът на образованието Жоел Милке

Живеем в свят, в който нулевият риск вече не съществува, но сме взели всички възможни предпазни мерки.

Четвъртата степен на тревога в Брюксел остава поне до понеделник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна